Viralgranskaren

Dec - 30 2014 | By

förstoringsglasDet finns redan idag de som sysslar med faktagranskning och problemet som har att göra med snabbt nyhetsflöde och sociala medier. Det stora problemet med nyheter och sociala medier är att ju mer fascinerande eller uppseendeväckande en nyhet är, desto större chans är det att det kommer att bli en viral succé, nämligen att många människor delar den i olika sociala medier, samtidigt som medierna rapporterar om det. Nyheten startar ofta på sociala medier, och människor tar den för att vara helt sann, speciellt när tidningarna får upp ögonen för den. I deras arbete ingår det att vara källkritiska, men problemet är att nyheterna måste komma ut snabbt för att vara ”först”, och det leder till att just källgranskning prioriteras bort.

Det i sig är värdelöst arbete från dagens journalister. I deras arbete och yrkesroll är källor det absolut viktigaste de har att tillgå, och när de inte kollar upp fakta så begår de ett grovt tjänstefel. Det är då man får vara glad för att det fortfarande finns journalister som tar denna problematik på största allvar. Metro går i bräschen för granskningen av dessa nyheter som sprids genom sociala medier och andra nyheter. Projektet heter Viralgranskaren och de har redan gjort en enorm insats genom att spräcka massa falska bubblor som cirkulerar.

Förhoppningsvis kommer deras arbete att färga av sig på branschen, där journalisterna allt mer börjar tänka på källor och källkritik igen. Det är ledsamt att det ska behöva till, men Sveriges journalister behöver påminnas om vad som är deras yrkesroll. Att sprida rykten och lögner är definitivt inte det som står i deras arbetsbeskrivning.

Write you response
Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *